CIASTA POLSKIE

Tutaj znajdziecie przepisy na najsmaczniejsze ciasta w polskiej kuchnii według Polaków :)

 Przepis na sernika:

Składniki:
  • SPÓD
  • 20 dag ciastek herbatników "petit beurre"
  • 1 płaska łyżka kakao do posypania ciastek
     
  • MASA SEROWA
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 6 jajek
  • proszek do pieczenia (trochę w palcach)
  • 1/3 łyżeczki aromatu rumowego
  • 10 dag rodzynek
     
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 8 dag deserowej lub gorzkiej czekolady
  • 4 dag masła
  • 6 kosteczek białej czekolady do dekoracji
Masa serowa:
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Rodzynki zalać gorącą wodą i osączyć na sitku. 
 
Twaróg półtłusty, ugotowane, ostudzone ziemniaki, miękkie masło i cukier zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Dodać jajka i zmiksować mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodać proszek do pieczenia, aromat rumowy i wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. 
 
Prostokątną foremkę 21x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód poukładać ciastka herbatniki, posypać przez siteczko kakao. Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 70 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez ok. 40 minut na ciemno - złoty kolor. Studzić w lekko uchylonym piekarniku stopniowo go otwierając. 
 
Całkowicie wystudzony sernik polać polewą czekoladową* i udekorować białą czekoladą startą nożykiem do warzyw. Przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie musi to być lodówka. 
 
Smacznego!
*Polewa czekoladowa:
Czekoladę deserową (lub gorzką) połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w małym garnuszku na małym ogniu. Na koniec wymieszać do gładkości. Gorącą polewą polać ostudzony sernik.
Podpowiedź:

Jeśli używamy gotowego zmielonego twarogu sernikowego, wtedy do masy serowej zmniejszamy ilość masła i dodajemy o połowę mniej, czyli 10 dag. Ziemniaki miksujemy blenderem i dodajemy do sera, całość miksujemy mikserem tylko do połączenia się składników. Miękkie masło i cukier ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Następnie masę jajeczną dodajemy do masy serowej i krótko miksujemy. Dalej postępujemy jak w przepisie. 
 
Zamiast polewy czekoladowej sernik można posypać czekoladą startą na tarce jarzynowej (sernik powinien być jeszcze ciepły, aby starta czekolada mogła lekko roztopić się). 
 
Sernik można piec w prodiżu około 1 godziny tak, aby ciasto miało ciemno - złoty kolor.

Przepis na biszkopta:

 

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki kakao
Przepis:

Przygotować prostokątną foremkę 21x25 cm (zmierzone dno foremki) lub trochę większą 25x 36 cm (wtedy biszkopt będzie niższy) i wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając mikserem. Dodać żołtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać (można przez chwilę zmiksować na najmniejszych obrotach). Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 25 minut (do 30 minut). Biszkopt wyjąć z piekarnika, odwrócić formę do góry dnem i lekko wyrzucić biszkopt (po to aby nie opadł), zdjąć szybko foremkę i ponownie odwrócić biszkopt, pozostawić do wystygnięcia. 
 
Biszkopt można polać polewą z czekolady deserowej lub polewą od ciasta murzynek. Jak również biszkopt można przełożyć mlecznym kremem i powstanie ciasto milky way.

Przepis na babkę:

Składniki:
  • 25 dag masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 36 dag serka naturalnego kremowego ("Twój Smak")
  • 6 jajek
  • 2,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
     
  • masło i bułka tarta do przygotowania foremki
     
  • cukier puder do posypania babki
Przepis:
Foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 
 
Miękkie masło zmiksować na gładki krem, dodawać stopniowo cukier i dalej miksować, aż powstanie puszysty, biały krem. Dodać serek kremowy w trzech turach i dalej miksować. Dodawać jajka i dalej miksować mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodać cukier waniliowy i krótko zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia (w trzech - czterech turach) i wymieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. 
 
Ciasto przełożyć łyżką do przygotowanej foremki. Piec przez 65 minut (do tzw. suchego patyczka) na drugiej półce od dołu w temperaturze 160 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, wystudzić w foremce. Posypać cukrem pudrem przez siteczko. 
 
Smacznego!
Uwagi:
Masło można zastąpić margaryną. Do ciasta można dodać aromat pomarańczowy. Można też dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Wystudzoną babkę można polać lukrem (cukier puder wymieszany z gorącą wodą lub mlekiem).


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2025 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl